RiksMästerskap i Tomtskådning 2007

Väderprognos för Lindesberg RM-dagenProlog

Som nybliven medlem i klubb tomt 100 så var det lätt att nappa på att deltaga i RM i tomtskådning när en uppmaning dök upp. RM hålls traditionellt första lördagen i September för att passa hyfsat i hela landet. Det går ut på att se så många fågelarter som möjligt från sin tomt under ett dygn. Mer information och resultatlista för alla deltagande tomter hittar du här. Välj "Riksmästerskap" och "Resultat 2007".

Äldsta dottern och hennes pojkvän besökte stugan veckan innan RM-helgen. De fick i uppdrag att mata in fåglarna till tomten vilket de också gjorde, berömvärt! SMHI lovade kallt väder (+2) på lördagsmorgonen. Eftersom jag planerade att sitta på balkongen så inhandlades raskt ett stycke infravärmare. Denna monterades sedan när vi kom till stugan på fredagskvällen. Samtidigt fylldes matningen på. Klockan ställdes på 04:00 och ryggläge intogs.

RM-dagen 1a september

Upp och på med kaffebryggaren samt massor med kläder. Infravärmaren drogs igång och skådningen startades exakt 04:30. Dödstyst och vindstilla, +3 grader, brrr! Inget sträck alls kunde noteras såhär tidigt. Nedan följer dagens artlista.

Art Tid Arter i kronologisk ordning och kommentarer
1 04:35 Kanadagässen börjar prata med varandra nere på sjön, 1a arten klar!
2 04:40 En sparvuggla ropar sitt höstläte, bedömer att den sitter ca 150 meter bort. Senare ropar den igen och en annan svarar med revirlätet från andra hållet
3 05:00 1a rödhaken börjar ticka i skogen, inom en kvart är minst 5 stycken igång
4-5 05:10 Koltrast och gärdsmyg drar samtidigt igång med lockläten, senare på förmiddagen sjunger gärdsmygen flitigt
6 05:15 Dagens överraskning, två morkullor flyger ut från gallringen i norr och gör en sväng för att sedan gå ner igen. Svängen var ca 50 meter från mig och det gör att de lätt kan artas i det sparsamma ljuset. Någon minut senare kommer den ena dragande rätt mot balkongen och missar mig med 4 meter!
7-8 05:20 Större hackspetten "kickar" igång nere i hagen och från samma ställe hörs rödvingetrast med sångliknande läte
9 05:35 Kattugglan bestämde sig äntligen för att ropa även denna morgon, ett rop orkade den med. Skönt, nu slipper jag sitta uppe ikväll!
10 05:40 En järnsparv visar sig i spireahäcken, "där den brukar hålla till". Den får syn på mig och börjar locka/varna och en annan svarar bakom häcken. Vet inte vad detta raka, litet spruckna läte betyder.
11-18 05:50 Nu brakar "allt" igång. Snabbt registreras talgoxe, kråka, en kacklande smålom flyger förbi (för övrigt den enda på hela dagen!), blåmes, storlom (hörs sedan hela morgonen nere från Usken), gröngöling, bergfink (höstens första vid stugan), grönfink
19-28 06:00-07:00 Flera vanliga arter gör entré och de är nötväcka, skata och entita som kommer till matningen. Under dagen studerade jag denna entita och dess kompis minst 20 gånger utan att de förvandlades till talltitor. Första bofinken dyker upp vid matningen och en sparvhök kommer seglande ner mot hagen för en morgonjakt. Cirka 06:30 sitter en ringduvestor fågel i en talltopp nere på en holme i sjön. Avståndet är ca 1 km men det är vanskligt att avgöra, ringduva, falk, trast???, hmm. En ensam ringduva flyger förbi och spillkråkans knirkande flyktläte hörs. Dagens tre första ladusvalor sträcker förbi åt söder, två svarthättor varnar från spireahäcken och en tittar fram efter ett tag. En nötskrika flyger förbi, spanande mot fågelmatningen inbillar jag mig. Plötsligt lättar fågeln från holmen, japp en falk, snabba djupa vingslag när den accelererar men den försvinner snart bakom en ö. Bedömer det som 90% chans på lärkfalk och 10% på tornfalk/stenfalk, typiskt!
29-31 07:00-08:00 Ett visst "ny arts" lugn infinner sig. Fågelmatningen är proppad med grönfinkar och bofinkar, talgoxar, blåmesar och några nötväckor/entitor. Så hör jag locket av en förbiflygande sädesärla och strax kommer ca 20 grönsiskor i snabb flykt mot söder i trädtoppshöjd, ivrigt lockande som vanligt. Två stycken trädpiplärkor sträcker förbi, senare under dagen ser jag flera rastande i björkar runt tomten.
32 08:00 Fågeln på ön är tillbaka och nu är ljuset bättre. Japp, det är en lärkfalk som sitter och vilar i talltoppen. Dagens andra rovfågel klar. Såg den även senare under förmiddagen flyga runt litet nere vid sjön.
33-34 09:00 En fiskmås kom och lade sig på vattnet medan den slukade en fisk. För två veckor sedan vimlade det av fiskmås, idag sågs de bara en och en. Två kajor flyger förbi mot norr, dagens enda.
35-36 09:35 En hane bivråk sträcker förbi 100 meter från huset. Jag upptäcker den när jag är på väg på en promenad med Iris, snart 2 år. Det blir språngmarsch till tuben för 100% artbestämning. I efterdyningen hörs några domherrar locka, också dagens enda.
37-38 10:00-11:00 När vi kommer hem från promenaden så far några kungsfåglar runt i granarna på tomten. Minst en är född i år. Dagens första ormvråk syns på behagligt avstånd, dvs. artas utan kikare.
39 11:00-12:00 Timmens enda nya art blir hussvala som jagar över fälten nere vid sjön.
40 12:00-13:00 Temperaturen är nu uppe i 14 grader, rena Augustivärmen för en morgontidig spanare. Vinden har nog kommit upp i sisådär 4 m/s från SV. Timmens nya art blir svartmes. Två stycken har hittat vårat fågelbord vilket de ivrigt verkar kommunicera om. Samtidigt envisas entitan om att fortsätta med att vara entita. Jag tycker nog SOF skulle sätta upp en fond eller något för entitor som vill konvertera till talltitor och vice versa, måste komma ihåg det till nästa årsmöte.
41 13:20 Dagens första tomtkryss, en honfärgad brun kärrhök sträcker förbi över Usken. Jag har hoppats det skulle komma någon under en tid och idag var ju helt rätt dag.
42 13:25 Minst två mindre korsnäbbar hörs lockande flyga förbi, jag ser dem aldrig.
43-44 13:30 Fiskgjuse nr 1 sträcker förbi söderut, ses först långt i norr och dyker upp igen, nu närmare. En gråtrut flyger förbi ganska högt. Fiskgjuse nr 2 kommer förbi innan timmen är slut och så gör också en sydsträckande sparvhök
45 14:00-15:00 Två korpar leker i luften, det är verkligen en fågel som gillar när det blåser.
46 15:00-16:00 Äntligen, två tamduvor drar förbi!
47 17:00 Precis när jag beslutat mig för att packa ihop så kommer ett gäng svalor mot syd och med dem en sen tornseglare som bonusart och som därmed fick avsluta RMet för min del.


Dagen sträck, allt mot syd:

30 Hussvala
45 Ladusvala
3 Trädpiplärka
115 Grönsiska
28 Kråka
2 Fiskgjuse
1 Ormvråk
1 Bivråk
1 Sparvhök
1 Brun kärrhök
1 Tornseglare


Arter jag räknade med men missade:

Duvhök: De flesta dagar som jag spanar litet längre brukar den dyka upp.
Taltrast: Inga rönnbär i år så inga taltrastar där. Sedan är jag kass på att skilja ut den på lockläten
Lövsångare: Skandal, det var minst 5 stycken i en häck längre bort på området. Kanske, kanske hörde jag skuggsång tidigt på morgonen men den var litet för långt bort, Grrrrrr.
Nötkråka Brukar vara bombsäker så här års, men icke. Alla hasselnötter på buskarna är redan borta men den brukar ju i alla fall komma och äta dem som vi lägger ut. Det blir banne mig ett utvecklingssamtal till nästa gång
Talltita Say no more!


Epilog

Dagen efter så hörs naturligtvis lövsångaren locka och fara runt i en buske samt talltitans täää-täää låter länge och välbekant. Nötkråkan hade åtminstone vett nog att inte visa sig. Kanske blir det nytt försök nästa år, kul var det i alla fall att skåda en hel dag från tomten. Nu kan jag ju försöka slå 47 arter nästa gång.

Sidan är senast uppdaterad 2013-07-29