RiksMästerskap i Tomtskådning 2008

Väderprognos för Lindesberg RM-dagenProlog

Efter en del pusslande kom vi fram till att visst skulle 6e september passa bra som skådardag i våran sommarstuga. Då gick nämligen 2008 års riksmästerskap i tomtskådning av stapeln. Enda konkurrerande aktiviteten var en 40-års bjudning i närheten. Jag förvarnade för säkerhets skull om att vi nog skulle komma litet sent.

RM hålls traditionellt första lördagen i September för att passa hyfsat i hela landet. Det går ut på att se så många fågelarter som möjligt från sin tomt under ett dygn. Mer information och resultatlista för alla deltagande tomter hittar du här. Välj "Riksmästerskap" och "Resultat 2008".

Vi var vid stugan två veckor innan och fågelmatningen skulle tyvärr vara på lågvattennivå. Inga arter inhängda där automatiskt alltså. Under semestern hade vi anlagt ett enkelt fågelbad, det kanske skulle kunna ge någon bonusart? Jag värmde upp dagen innan med att ta semester och lägga ut 2,5 ton sten på vår garageuppfart hemma i Stockholm. På kvällen somnade jag utmattad när vi väl anlänt till stugan och matningen fyllts upp.

RM-dagen 6e september

Väckarklockan ringde 04.00 och jag vaknade upp med ett ryck, vad, var när??? Efter ett tag insåg jag vad denna dag handlade om och öppnade dörren för att spana in vädret. Kattugglans läten slår emot mig direkt, redan en art klar! Efter att kaffet är bryggt och kläderna på så slår jag mig ner på balkongen, tyst och vindstilla, +11 grader, riktigt skönt! Nedan följer dagens artlista.

Art Tid Arter i kronologisk ordning och kommentarer
1 04:20 Kattuggla hörs igen direkt och de håller på en timme framåt. "Vår" kattuggla har en extraordinär repertoar, bara något mer begränsad än Berlins symfoniorkester. De slår mig ofta med häpnad och jag har aldrig hört något liknande någon annanstans. Jag misstänker att de inte läst "fågelguiden" för de låter oftast helt annorlunda mot vad som beskrivs där. Idag håller de på med sina läten i en timme innan de tar dag.
2-3 04:45 En kanadagås hörs nere från sjön när den flyger omkring och samtidigt smattrar en gärdsmyg på hygget norr om oss. En trut hörs nere från Usken. Ljudet dämpas av den dimbank som ligger över sjön så vilken trut kan det vara? Den flyger runt livligt låtande under flera minuter. Med absolut största sannolikhet är det en gråtrut, allt annat vore udda här och nu. Men, .....hur kan jag vara säker på det. Teoretiskt kan det vara en silltrut, knappast havstrut med det lätet. Sjutton oxå, jag måste plugga mer trutläten!
4 05:00 Storlommen hörs med ett av sina stämningsfulla läten nerifrån sjön. Senare på dagen ser jag även en familjegrupp på tre lommar, 2 vuxna och en unge, som verkar vara Uskens samlade reproduktion av storlommar detta år.
5 05:05 Koltrastar kör igång i buskarna runt tomten, en av de "garanterade" arterna. Några minuter senare flyger en obestämd fågel förbi, lockande. Den verkar leta efter sina kompisar för riktningen är trevande. Påminner om grönsiska men håller sig idogt till samma läte hela tiden, hmmmmm?
  05:15 1a lövprasslet hörs efter att det varit en trolsk morgon. För att förstöra stämningen kommer också den första bilen på landsvägen 400 meter bort åkande.
6-7 05:20 Rödhaken tickar igång som vanligt. Den ene sätter fart på den andra osv. och strax är de en liten kör. Nötväckan ska inte vara sämre utan drar igång sin telegraf.
8-12 05:40 Nu kommer grönsiskorna igång i alla fall. De blir en av dagens talrikaste arter med flockar på uppemot 50 individer som drar runt i området. Rödvingetrasten försöker sig på att sjunga men det lät mer som när en katt går på ett strykjärn. Nåja, stilpriser delas inte ut. Ett ivrigt "smäckande" drar igång nere vid "risupplag 3" som tomtföreningen fyndigt döpt det gemensamma risupplaget till. Sjutton också, vilken sångare är det? Svarthätta eller ärtsångare? Efter mycket spanande visar det sig vara en svarthätta, med brun hätta. Kråkorna drar igång ner mot åkrarna och ett gäng domherrar kommer förbi, ivrigt visslande.
13-15 05:50 Korpen hörs över skogen bakom huset, det inger alltid en trevlig känsla. Sedan brakar det loss ett otroligt oljud över tomten när ett 40-tal kråkor och minst 100 kajor lämnat sina nattkvistar i sjumilaskogen och drar sig ner mot åkrarna. Nu hörs också de första smålommarna och senare på dagen ses tre stycken på Usken.
16-30 06:00-07:00

Flera vanliga arter gör entré och de är talgoxe, trädpiplärka (sträckande), spillkråka, blåmes, gröngöling. Hackspettarna är verkligen en familj som är morgontidiga och hörs bäst denna tid. Även en fälthare skuttar förbi nere på grusvägen. Efter ett tag hörs höstens första bergfink komma sträckande. Sammanlagt blir det ca 5 säkert hörda bergfinkar, kul. Tyvärr stannar ingen till vid matningen.

En lövsångare hörs med en ovanligt svag skuggsång, endast två gånger på hela dagen! Den håller sig dessutom väl dold. Större hackspetten kommer flygande och sätter sig i en björk, ivrigt "kickande". En järnsparv ger sig till känna från spireahäcken med sitt lock/varningsläte. Litet senare hörs även flera järnsparvar med det litet ringande locklätet. Nu är det nog snart dags för dessa invånare att dra söderut. Några ringduvor kommer flygande förbi på väg mot syd. de följs av en till liten grupp under dagen. Nu har det äntligen klarnat upp över sjön och där syns en vitfågel tätt flygande över vattnet, mot syd och trädridån som skymmer min sikt. Snabbt kastar jag mig över tubkikaren och får in den i tid, jodå, det är en gråtrut och en av morgonens små artnötter är därmed knäckt, på ett förväntat sätt, "det var betjänten som var skyldig".

Jag spanar för femtioelfte gången in ledningsstolpen långt nere på ängarna för att se om något landat på den, jodå, nu sitter ormvråken där! Plötsligt hörs en bekant sång. Det låter som en mycket otränad kungsfågel som sjunger från vår tall. Efter ett tag flyger en mycket liten fågel iväg, så nog var det en kungsfågel. Hoppas den hinner öva upp sig till nästa häckningssäsong, annars är det nog kört. Nästa span mot elstoplen på ängarna avslöjar att ormvråken har lättat och ersatts av en pilfink. Detta är den enda plats jag sett pilfink på från tomten, och den ligger ca 400 meter bort! En skata hörs och kommer strax flygande, troligen sugen på vår matning. Men på skatmanér håller den sig undan när den märker att den är observerad.

31-35 07:00-08:00

Nu kommer grönfinkarna flygande, några besöker också matningen för att käka hampfrön. En taltrast hörs först med ett lockläte. Senare kommer den fint och sätter sig i en björk. Ett himla liv bryter ut hos närmsta grannen. Kråkor och kajor står för klagosången och de flyger fram och tillbaka mot några träd. Någon rovfågel sitter säkert där eller möjligen har kattugglan dröjt sig kvar. Efter ett tag avslöjar sig föremålet för deras utskällning, en sparvhök flyr bort och lämnar kråkfåglarna bakom sig. Jag ser sedan flera sparvhökar på jakt i området under dagen.

Några nötskrikor kommer flygande, toppen! Var håller då våra nötkråkor till. jag har provat att locka på dem med mp3 spelare men de vägrar att komma fram. Istället snor ekorren åt sig alla nötter jag lagt ut, typiskt! Plötsligt kommer en flock på 30 tamduvor flygande mot söder. Det händer allt som oftast, de byter väl matplats mellan bondgårdarna i området.

36-40 08:00-09:00

Jag får för mig att jag hörde en trädkrypare locka från våran yviga gran. Den granen tar alla pris i täthet, likformighet och allmän maffighet och skulle lätt pryda varenda torg som julgran. Efter att snabbt letat upp trädkryparlock på mp3 spelaren och kört ut detta så tystnar fågeln, hmm. Jag växlar till trädkryparsång och då kommer en ilsken liten krabat ut och strax är den sedd ordentligt. Förträffligt med mp3 spelare. Detta är nog endast andra gången i år jag har trädkrypare på tomten, konstigt nog! Öronen spetsas, en flock fåglar kommer mot mig på håll, jo det är korsnäbbar. 20 stycken flyger förbi mot söder i samlad trupp och på nära håll. Det verkar vara endast mindre korsnäbbar i flocken, vilket för all del är det vanliga. Kul med så många i en flock, det har jag bara varit med om på kustlokaler tidigare.

Nu, har entitan hittat fram till fågelbordet. Den avslöjade sig redan på håll med sitt "pitt-cho", litet vasst framfört. Spanar över sjön i handkikaren och ser två små rovfåglar leka litet och flyga söderut. Fler sparvhökar tänker jag och plockar fram tubkikaren. Till min glädje, och förvåning, visar det sig att vara falkar, närmare bestämt två stenfalkar som sträcker söderut, toppenobs, om än på litet håll. 10 minuter senare kommer dagens tomtkryss, en tornfalk sträckande mot syd. Även den tog jag för en sparvhök när jag först såg den. Jag får nog sluta vara så fixerad vid de arter som är vanligast.

41 09:00 Senaste arten på morgonens pass blir bofink! Visserligen har det sträckt några finkar men antingen har de varit tysta eller bara tagit det allmänna finklocket och jag har haft gott om tid att få in den på dagens lista. Det gäller att inte glömma någon vanlig art!
42-45 11:00-12:30

Efter att sysslat med diverse göromål, som t.ex. frukost (smörgåsen är dock utom tävlan) och båtreparation är det nu dags att hänga in det som saknas. En koll på möjliga arter listar bland annat flera mesarter som saknas. Nu kommer dock en rovfågel söderut, tubkikaren avslöjar att det är dagens första, och enda, fiskgjuse som är på väg söderut.

MP3 spelaren åker fram och jag tar en tur på skogskanten av tomten. Till min glädje och positiva förvåning lyckas jag locka in samtliga tre mesarter som saknas, tofsmes, talltita och svartmes. Några svartmesar hänger sedan vid matningen resten av dan. Strax efter 12 drar ett mycket envist regn igång och jag går istället och läser en bok för Iris, snart tre år. Efter några sidor tycker hon att jag ska sluta läsa så hon kan sova! Bra ide tycker jag och följer hennes exempel.

46-48 14:00 Nu är det litet mindre regn och jag bara måste få in björktrast på listan, det var flera flockar nere vid sjön tidigare på dagen och någon borde väl leta sig upp till oss. Istället dyker två måsfåglar upp över sjön, japp, fiskmåsar! Jag får strax efter syn på några trastar som sätter sig i en björk. det visar sig vara 20 björktrastar! Nu ökar regnet på igen och hoppet om nya arter minskar. Helt oväntat kommer det en ladusvala flygande alldeles vid tomten. Jag har inte sett några svalor alls på hela dagen så detta trodde jag inte! Sedan är min ork slut och nya aktiviteter kallar.


Dagen sträck, allt mot syd

2 Sparvhök
1 Fiskgjuse
1 Tornfalk
2 Stenfalk
13 Ringduva
3 Trädpiplärka
30 Bofink
4 Bergfink
20 Mindre Korsnäbb


Arter jag räknade med men missade

Duvhök Det satt en stor rovfågel nere på ledningsstolpen vid ängarna som jag först tog för en duvhök, senare visade det sig vara en ormvråk och ögonbrynsstrecket den visade upp var nog bara, ja, vad? Kanske något blåsten åstadkom?
Nötkråka Varför kommer den inte fram???


Epilog

Summeringen av dagen visade att jag kom upp i 48 arter! En mer än 2007 och fantastiskt kul. Avgörande var nog att jag lyckades hänga in alla barrskogsmesarter. Fågelbadet gav dock ingenting idag och skulle troligen bytts ut mot en fågeltork istället. Nåja, nästa år är det säkert underbart fint väder hela dagen!

Sidan är senast uppdaterad 2013-07-29